2009-11-28 15:15:59• hírek • Parajdi Andrea

Óvatosságra intenek

Januártól a Román Közúti Hatóság ellenőrzi a sofőriskolák oktatóit, akik közül egy országos számítógépes rendszerben piros színnel jelölnek meg mindenkit, aki engedély nélkül tanít. A tanulóknak érdemes résen lenni, ugyanis akár a sofőriskolának befizetett összeget is elveszíthetik. ha a vizsgáztatásra való programáláskor kiderül, hogy az oktatójuk hiányos papírokkal dolgozott.

A leendő jogosítványigénylőknek nem árt óvatosnak lenni, ha elszánják magukat arra, hogy vezetői engedélyt szereznek. A megfelelő autósiskola kiválasztása után, az oktató kiválasztásakor is körültekintőnek kell lenni. Campeanu Ioan, a Szatmár Megyei Jogosítványkibocsájtó Iroda vezetője azt tanácsolja a tanulóknak, hogy mielőtt oktatót választanak, kérjék el tőlük az engedélyüket, továbbá azt az oklevelt, amely bizonyítja, hogy a kötelező képzéseken rendszeresen részt vesznek, így biztosíthatják be magukat, hogy ne kerüljenek kellemetlen helyzetbe.

Július óta a Jogosítványkibocsájtó Iroda rendszeresen nyomon követi az oktatók dokumentumainak teljességét, azonban január elsejétől ezt a feladatot a Román Közúti Hatóság végzi majd. -Egy országos rendszert dolgoztak ki, hogy bármelyik területi irodából le lehessen ellenőrizni a Romániában tevékenykedő oktatókat. Ha például valaki Szatmárnémetiben szeretne levizsgázni, de mondjuk Kolozsváron tanult vezetni, azonnal tudjuk monitorizálni, hogy az ottani oktatójával minden rendben volt-e, és a tanuló speciális helyzetét ennek függvényében kezeljük - mondja Campeanu, aki hozzáteszi: örvendetes tény, hogy rend lesz az adatbázisban, azonban ez az intézkedés nem emiatt közérdekű, hanem azért, hogy a tanulók körében kialakuljon egyfajta elővigyázzatosság.

Azok a tanulók, akik egy hiányos dokumentumokkal dolgozó oktatótól tanultak vezetni, nem mehetnek vizsgázni, így vagy másik tanárt választanak, akivel előlről kezdik a tanulást, és akinek újra kifizetik a sofőriskola tandíját, vagy megvárják amíg az oktatójuk pótolja a hiányosságait, s így akár több hónapot is csúszhat a jogosítvány megszerzése. Mindkét lehetőségnek kellemetlen kimenetele lehet, éppen ezért int ovatosságra a Jogosítványkibocsájtó Iroda vezetője.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: